Zoeken

€ 0 to € 2,000

Gevonden 0 Resultaten
Resultaten

Staat van de woningmarkt oktober 2020

Geplaatst door Huurflits Blogger on oktober 31, 2020
| 0

Dat de woningmarkt hoofdbrekers kan geven heb je vast wel gemerkt. De woningmarkt is iets minder fluide dan de commerciële markt, omdat verschillende partijen de touwtjes in handen houden. Maar ook omdat er verschillende wet- en regelgeving is omtrent de woningmarkt. Woningen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen bijvoorbeeld. De overheid is een van die partijen die wat betreft de woningmarkt meerdere vingers in de pap heeft zitten. Het is dan ook van belang om in de gaten te houden hoe het ervoor staat en waar mogelijke problemen zich (gaan) voordoen. Deze jaarlijkse rapportages over de actuele situatie van de woningmarkt komen samen in de ‘Staat van de woningmarkt’. Die van 2020 is recent uitgekomen. Welke problemen op de woningmarkt voorziet de overheid?

Woningbouwproductie

Een bijna chronisch tekort aan woningen vertaalt zich in het probleem van woningbouwproductie. Niet alleen worden er ieder jaar te weinig woningen gebouwd om het tekort op te lossen, het inwoneraantal van Nederland blijft ook groeien. Het is dan ook niet gek dat de overheid constateert dat de woningbouwproductie vooral op gang moet blijven in 2020. Volgens het rapport moeten er maar liefst 845.000 woningen gebouwd worden tussen 2020 en 2030 om aan de groeiende vraag te voldoen. Dat is een enorm aantal, waarbij je je kan afvragen hoe het nog in dit kleine kikkerlandje gaat passen. Dit tekort merk je natuurlijk zelf ook, het vinden van (huur)woningen is de laatste jaren steeds moeilijker geworden.

Nederlanders kunnen goed plannen

Het plannen van die 845.000 woningen lijkt het probleem niet te zijn. Er zouden namelijk al voor 837.000 woningen plannen gemaakt zijn. Het probleem ligt hem in het realiseren van deze plannen. Volgens de overheid valt gemiddeld 1/3 van de gemaakte plannen voor woningbouwproductie weg gedurende het proces. Vaak ligt hier samenwerking aan ten grondslag. Woningbouwproductie kan namelijk erg ingewikkeld zijn met alle partijen die erbij betrokken zijn of moeten worden Denk maar eens aan de woonpartijen, als ontwikkelaars, branchepartijen en corporaties. Maar ook aan de overheden als het Rijk, de provincies en de gemeenten. Al deze partijen moeten op een goede manier samenwerken om de woonplannen ook daadwerkelijk te gaan realiseren. Regionale samenwerking en regie is dan ook een punt dat terugkomt in de Staat van de woningmarkt 2020.

Starters een steuntje in de rug

Het is geen geheim dat het steeds moeilijker wordt voor bepaalde groepen om mee te komen in de woningmarkt. De huur- en koopprijzen zijn ontzettend gestegen en de woningnood heeft als gevolg dat specifieke groepen steeds naast het spreekwoordelijke potje piesen. In de Staat van de woningmarkt 2020 staat dat er meer aandacht moet komen voor deze specifieke en kwetsbare doelgroepen. Het gaat hier voornamelijk om starters, middeninkomens en dak-en thuislozen. Dit zijn de mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat hun participatie in de woningmarkt de afgelopen jaren significant is gedaald.

Maatwerk om de gevolgen van Corona tegen te gaan

Ook op de woningmarkt zijn de gevolgen van Corona te merken. De lockdown heeft niet alleen ervoor gezorgd dat veel mensen hun banen kwijtraakten, maar ook dat veel mensen minder inkomen hebben. Deze gevolgen vertalen zich door naar de woningmarkt. Zo heeft de overheid tijdelijk afspraken gemaakt met verhuurders om mensen te helpen die door de corona crisis in de financiële problemen zijn gekomen. In de Staat van de woningmarkt 2020 staat dan ook dat er aandacht moet zijn voor de gevolgen van Corona op de woningmarkt.

De zoektocht op Huurflits.nl

De Staat van de woningmarkt 2020 geeft een accuraat beeld van de huidige en voorziene problemen in de woningmarkt in Nederland. Wij merken op dat de vraag op dit moment lager is waardoor het in theorie iets makkelijker is om tijdens de corona crisis een woning te vinden, ook zijn de huurprijzen lager door het gemis van expats of tijdelijke bewoners. Dit geeft je als zoekende starten de extra zet die je nodig hebt bij het vinden van je nieuwe woning.

Leave a Reply

Compare Listings

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok