Zoeken

€ 0 to € 2,000

Gevonden 0 Resultaten
Resultaten

Kansen op de woningmarkt in november 2020

Geplaatst door Huurflits Blogger on oktober 31, 2020
| 0

Als je aan het woord ‘woningmarkt’ denkt dan poppen er ongetwijfeld associaties als ‘huur’ en ‘hypotheekrente’ bij je op. Maar de woningmarkt gaat naast de prijs van woningen en de hypotheekrente ook over de beschikbaarheid van woningen. Net als bij een normale markt, verschilt het aanbod per week en kunnen de prijzen ook onverwacht dalen of stijgen. Ook de frustraties zijn soms hetzelfde als bij een gewone markt: lang in de rij moeten wachten of niet kunnen vinden waar je naar op zoek bent. Kortom, de woningmarkt kan soms aanvoelen als een mijnenveld waar je doorheen moet (leren) manoeuvreren om dat ene plekje te vinden dat je thuis kan noemen.

Corona verlicht de woningnood

En toen deed begin 2020 Corona, ook wel COVID-19 genoemd, zijn intrede in de Nederlandse maatschappij. Daar waar het virus over het algemeen een verwoestend effect heeft in alle aspecten van de samenleving, lijkt het voor een kleine verlichting te hebben gezorgd wat betreft de woningnood. Sinds de intellectuele lockdown werd ingeroepen maken mensen die een huurhuis zoeken meer kans om daarin te slagen. Het mijnenveld van de woningmarkt lijkt dan ook ten tijde van de corona crisis beter begaanbaar te zijn geworden. Maar hoe dan? Daar zijn twee redenen voor: de vlucht van internationale huurders en de vakantiehuur die grotendeels stilligt. Denk bijvoorbeeld aan de Airbnb in grote steden.

Vooral in de grote steden daalt de vraag

Het is dan ook geen verrassing dat het huuraanbod vooral in de grote steden toeneemt. De meeste bedrijven die internationale werknemers in dienst hebben, centreren zich tot de grotere steden in Nederland. Sinds de corona crisis zitten veel van hen zonder werk of zijn ze tijdelijk terug naar hun thuisland gegaan. Ook heeft de enorme daling van toerisme ten gevolge van de corona crisis het meeste impact op de grote steden. Huizen die normaal via platformen als Airbnb worden aangeboden, komen nu steeds vaker op de legale huurmarkt bovendrijven. Zo is dus niet alleen het aanbod van huurhuizen gestegen, ook de vraag ernaar is gedaald.

Nog steeds woningnood

Dat betekent echter niet dat je het voor het uitzoeken hebt als je op zoek bent naar een huurhuis op de woningmarkt. Voor de corona crisis was er namelijk een enorm tekort op de woningmarkt aan huurhuizen. Daardoor zijn de huurprijzen de afgelopen jaren gestaag maar zeker blijven stijgen. Zelfs met het groeiende aanbod zijn de huurprijzen nog steeds erg hoog. Vooral in het middensegment van huurwoningen lijkt er niet veel te zijn veranderd wat betreft huurprijzen. Die zijn dit jaar zelfs naar nieuwe hoogten gestegen. Experts verwachten wel dat er een bredere daling in de toekomst ligt, indien de huidige huurtrend zich blijft voortzetten.

Grootste stijging huren Rotterdam en Den Haag

De cijfers liegen er niet om. In 2020 zijn volgens het CBS vrijwel overal de huren van huurwoningen gestegen. Wederom is de grootste stijging waar te nemen in de grootste steden van Nederland. In dit geval winnen Rotterdam en Den Haag de twijfelachtige eerste prijs van huurstijging in 2020. Daar stegen de huurprijzen voor sociale huurwoningen bij woningcorporaties in juli gemiddeld 4,1 procent. Bij overige verhuurders van sociale huurwoningen was dit 3,6 proces ten opzichte van vorig jaar. Het landelijk gemiddelde ligt op respectievelijk 2,7 en 3,4 procent stijging.

Hoe navigeer je de woningmarkt tijdens corona?

Het lijkt er dus op dat 2020 het moment is om je nieuwe huurwoning te vinden. De prijzen zijn dan misschien gestegen, maar het aanbod is ook groter geworden. Je hebt dan ook meer keuze bij het zoeken naar je droomhuis. Dat betekent dat je kieskeuriger kan zijn en steviger in je schoenen staat in de woningmarkt. Op Huurflits vind je een breed aanbod aan huurwoningen in alle hoeken van Nederland. Uniek is dat je direct contact met de verhuurders hebt. Dat is ideaal in deze tijd van de corona crisis, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk met de juiste persoon in contact kunnen komen. Ook kan je zo het fysieke contact grotendeels vermijden. Kortom, maak je account aan en navigeer je als een pro door de woningmarkt op zoek naar je droomwoning.

Leave a Reply

Compare Listings