De woningmarkt is niet alleen op zichzelf zeer onvoorspelbaar, ook verschillen de waarneembare trends per regio of gebied. In steden ziet de woningmarkt er bijvoorbeeld heel anders uit dan buiten het stedelijk gebied. Vaak zijn in de grootste steden van Nederland de meest extreme trends in de woningmarkt te zien. In deze blog wordt Amsterdam onder de loep genomen. Daar zijn momenteel een aantal trends op de woningmarkt waarneembaar die al jaren niet zijn voorgekomen.
Sociale huursector
Zoals je misschien wel gemerkt hebt, zijn in 2020 vrijwel alle huurwoningen in prijs gestegen. Volgens het CBS is de grootste huurstijging te meten in de grootste steden van Nederland, waarbij Rotterdam, Den Haag en Amsterdam het voortouw nemen. De grote stijging van de huurprijzen lijkt voornamelijk aangedreven te worden doordat vanaf 1 juli dit jaar de huurprijzen van sociale huurwoningen maximaal met 5,2 procent tot 6,6 procent mochten stijgen. Corona of niet, de sociale woningcorporaties lijken hiervan gebruik te hebben gemaakt en de huren massaal te hebben verhoogd. In de grote steden werden de huren door woningcorporaties gemiddeld met 4,1 procent verhoogd.
Vrije huursector
In de vrije huursector is daarentegen een grootste daling in huurprijzen te zien sinds 2008. In Amsterdam daalden de huurprijzen in de vrije huursector zelfs met een gemiddelde van 6 procent. De gemiddelde huurprijs voor 1 vierkante meter ligt in Amsterdam op het moment op 22,09 euro. Dat is 6 procent minder dan vorig jaar. Alleen in Eindhoven zijn de huren nog meer gedaald dan in Amsterdam, namelijk met 7 procent. Dezelfde huurtrend is te zien in andere grote Nederlandse steden. Het is toch wel opvallend dat in de sociale huursector de huurprijzen sterk stijgen en dat in de vrije huursector, waar geen maximale stijging voor de huurprijs geldt, de huurprijzen juist enorm dalen. Zo lijkt het grote gat in huurprijzen tussen de vrije- en sociale huursector zich toch ietsje te verkleinen.
Hoe komt deze sterke daling in de vrije huursector?
Volgens experts was er al een lichte daling van de huren in de vrije huursector te zien voordat we met de corona crisis te maken kregen. Sinds de crisis is deze trend zich alleen maar verder gaan ontwikkelen. Het is namelijk zo dat je op gegeven moment een plafond in de woningmarkt bereikt. Dan kunnen mensen de huren simpelweg gewoon niet meer betalen. In dat geval is er vaak een trend van lichte daling waar te nemen. De gevolgen van de crisis zorgen daarnaast ook voor een versterking van de trend. Toeristen en expats zijn grotendeels verdwenen en (tijdelijk) teruggegaan naar hun thuisland. Daardoor zijn er meer huurhuizen in de vrije sector op de markt gekomen. Het aanbod is sterk gestegen, vooral in de grote steden als Amsterdam, en daardoor zijn de huurprijzen gedaald.
Amsterdam neemt het voortouw
Daar waar Amsterdam vorig kwartaal al een enorme daling in huurprijzen liet zien op de vrije huurmarkt, begint de trend zich nu pas duidelijk bij andere grote steden voor te doen. Hoe kan dat? Het antwoord op deze vraag ligt grotendeels bij het afnemende toerisme sinds de corona crisis. Amsterdam is enorm populair bij toeristen en heeft jaarlijks dan ook massa’s toeristen te gast die allemaal een slaapplek zoeken. Huizen die eerst op Airbnb stonden, worden nu veel vaker aangeboden op de reguliere huurmarkt. Neem daarbij ook een grote daling in het aantal expats die een woning huren in de vrije huursector en je ziet het aanbod van huurwoningen in de vrije sector toenemen. Daar waar het aanbod sterker stijgt dan de vraag naar huurwoningen, zal je zien dat de huurprijzen dalen. En dat is dan ook wat er op dit moment in Amsterdam gaande is in de vrije huursector. Sla dan ook de slag als je op zoek ben naar een huurwoning in de vrije huursector. Amsterdam is the place to be!